Eten en Drinken

Facebook

online

We hebben 429 gasten online

Beoordeling Eelde

Het Weer in Eelde

weer 

Waar in Drenthe

Gevangenismuseum

Klompenmuseum

Sprookjeshof

Dit is ook Drenthe

Agenda Tips

September 2018
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Oktober 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Cursussen

 expositie

"HET DRENTSE LANDSCHAP" met werk van

Ilse Brul, Trijntje Muys, Ronald Soeliman, Elysia Verhoeven en Annemiek Vos

 in Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.

De expositie is van zaterdag 6 januari t/m zondag 4 maart 2018

Ilse Brul

Aanleiding voor de schilderijen van Ilse zijn landschappelijke belevingen. Wandelend langs bosranden, de Wadden en in Alpine gebieden legt ze haar indrukken op foto's en in schetsen vast. Losse elementen die ter plekke door Brul zijn waargenomen, keren terug in een eigenzinnige compositie in olieverf of ei-tempera. "Eigenlijk rammel en schud ik het landschap een beetje los en geef ik mezelf ruimte om te spelen met de ingrediënten". Een bijzondere gelaagdheid van licht en kleur valt op in de resultaten van dit spel. Ilse Brul streeft niet naar een werkelijkheidsgetrouwe weergave. Het beeld kan verschillende perspectieven tegelijk hebben waardoor het vaak niet direct als landschap herkenbaar is. (www.ilsebrul.nl)

Tryntje Muys

Aquarel spreekt Tryntje Muys in het bijzonder aan omdat er veel mogelijkheden tot verfijning en nuance in aanwezig zijn.

"Het belangrijkste in een aquarel is voor mij het licht en de contrasten in transparante kleurtonen en kleursluiers".

Het creëren van sfeer is voor haar een essentieel onderdeel bij het maken van een aquarel.

In de landschappen, interieurs, bloemen en stillevens gaat het om een intieme weergave van de werkelijkheid. De werkelijkheid is altijd haar uitgangspunt, maar de ontstane aquarel laat dit soms slechts ten dele zien. De objecten zijn meestal niet scherp omlijnd, maar vloeien in zorgvuldig opgebrachte kleurvlakken in elkaar over. (www.trijntjemuys.nl)

Ronald Soeliman

Ronald Soeliman woont en werkt in het Drentse Zuidlaarderveen en daarvandaan trekt hij het Drentse landschap in, dat hem erg inspireert. Hij schildert vaak ter plekke, en plein air.

Naast Drente heeft hij een grote voorliefde voor de duinen en de zee. Hij neemt hiervan de essentie in zich op en werkt dit in zijn atelier uit tot het uiteindelijke beeld. Het gaat hem hierbij om het treffen van de sfeer van het moment.

Hij schildert met paletmes. De verf wordt met royale toets aangebracht, waarbij de sporen van het paletmes nog duidelijk zichtbaar zijn.

De kleurwerking is erg intens, en dat is ook zijn bedoeling: want door middel van vibratie in kleur creëert hij diepte op het platte vlak, waarbij hij de verf het werk laat doen. Toch wordt er niets aan het toeval overgelaten: elke kleurtoets is er heel bewust neergezet. Het licht voert de boventoon en de essentie van het landschap is de drager van dat licht. (www.soeliman.nl) www.soeliman.nl

Elysia Verhoeven

Elysia begon met keramiek in de pottenbakkerij van Jan Müller in Orvelte, waar ze echt het vak leerde. Daarna maakte ze diverse buitenlandse reizen, waarbij ze veel inspiratie opdeed, o.a. in India, en haar vaardigheden op het gebied van keramiek verder ontwikkelde.

Na het draaien van de kommen, schalen en vazen, werkt ze die verder uit door inkerven, inkrassen, klei toevoegen en stukjes uitsnijden. Meestal maakt ze geen schetsje of tekening, maar gaat aan tafel zitten met een kom of schaal en dan komt er vanzelf een idee. Inspiratie haalt ze uit de natuur. Ze werkt verder met kleiplaten zoals voor de vogels, bomen, grote vazen. De glazuren worden door haarzelf gemaakt. De aandacht die ze besteedt aan het werk ervaart ze als een vorm van meditatie. (www.ateliersiemen-elysia.nl)

Annemiek Vos

Annemiek Vos exposeert voor de tweede keer in Galerie Lemferdinge. Dit keer niet met stadsgezichten maar met landschapsschilderijen. Afgestudeerd aan de ABK Minerva met grafiek en schilderen alshoofdvak, schildert ze nu al bijna 33 jaar haar directe leefomgeving.

"Na mijn afstuderen ben ik steeds meer gaan vereenvoudigen en werden de beelden steeds minimaler. Wel was ik altijd met het thema stad en huis bezig. Nadat er op het laatst alleen nog maar gekleurde banen ontstonden, heb ik 10 jaar geleden het roer omgegooid en ben ik sindsdien weer terug naar mijn roots: figuratief schilderen. Ik houd van suggestie; niet alles moet precies ingevuld worden, er moet iets overblijven voor de fantasie van de toeschouwer. En je moet bij wijze van spreken kunnen 'proeven' wat voor weer het is. Sfeer is erg belangrijk voor mij." (www.annemiekvos.nl)